Pretekli vikend sem se spomnila na tle blog… že skoraj diši po naftalinu :p Mogoče je čas, da ga malo obudim?

Uf, veliko se je zgodilo v tem času!

Nekje je treba začet in tole sem našla v osnutkih… vtipkajte v Google “ali sem noseča”… meni se zdi noro, koliko ljudi sploh ne ve, kako otrok nastane… izven dejstva, da je potreben s.e.x. v neki obliki.

Nekatera vprašanja so za jasnovidce ;) Na forumih je postalo že skoraj nemogoče najti kakšen uporaben nasvet ali izkušnjo, ker mrgoli vprašanj s premalo podatki in predvsem brez minimalnega vedenja o ženskem telesu.
“Skupaj sva se kopala v bazenu… ali sem noseča?”
“Spolne odnose sva imela pred tremi tedni… ali sem noseča?”
“Zamuja mi 8 dni… ali sem noseča?”
“Všeč mi je fant iz sosednjega razreda… ali sem noseča?”
… pa najbolj banalnih verjetno niti nisem izbrala.

Dobronameren nasvet, ko se odločite za otroka: vzemite si nekaj ur in preberite osnove o ženskem ciklusu, ovulaciji in oploditvi. Tudi dr. Pušenjak tukaj ima uporabne nasvete. Lahko greste na kak tuj portal… če znate angleško, se meni dopade fertilityfriend.com, kjer si lahko znake tudi beležite in najdete veliko uporabnih vsebin (osnoven je brezplačen, en mesec lahko koristite tudi napredne vsebine in imajo tudi mobilno aplikacijo).

Če si otroka ne želite, obstajajo tabletke za naslednji dan… get one!!!! To bo veliko lažje kot razmišljanje ali celo splav. Pred SO pa se podučite vsaj o pogojih zanostitve (vsaka druga mladostniška revija ali izbraževalno gradivo) in uporabljajte zaščito (kondomi niso tako dragi ;) .

Drugače pa nekaj točk, brez katerih bo težko:
1. Malo žensk ustreza statistiki 14+14=28.
2. Da boste poznale svoj cikel in dejanske dneve pred in po ovulaciji, se bo treba opazovat.
3. Nosečnosti brez izliva (torej dvakrat ven in not malo za hec) skoraj ne more biti.
4. Test nosečnosti je lahko pozitiven (odvisno od občutljivosti) max 4 dni pred pričakovano menstuacijo (v primeru, da imate redne) in nikakor PRED samo ovulacijo in oploditvijo.
5. Po oploditvi (pogoj je ovulacija) je nekaj dni do vgnezditve in šele takrat se začne izločati hormon, ki ga nosečniški testi zaznajo. Nekaj dni traja, da je hormona dovolj, zato prej kot 10 dni po ovulaciji skoraj nima smisla zapravljati denarja in živcev za test.
6. Ta isti hormon je odgovoren za nosečniške znake. Če jih “imate” takoj po ovulaciji, so najbrž psihiološki, ali kot je že nekdo omenil, lahko posledica kake okužbe ali bolezni.

Potem je pa še cela znanost o plodnih dnevih, ovulacijskih testih in življenski dobi semenčič in jajčeca.

Dejstvo je, da nekaterim “uspe” mimogrede, nekateri se matrajo dolgo časa… lahko so razlike tudi pri isti osebi za različne nosečnosti. Menda je vsak mesec, če je zdravstveno vse ok in dober tajming med 20 in 25% možnosti, da se “prime”. Zato lepo počasi in potrpežljivo :)

Še moj primer, da ne govorim kar tja v tri dni. Prvič nama je brez dodatnih info uspelo prvi mesec po resni odločitvi. Drugič tudi že drugi mesec, ampak sem točno vedela, kdaj se kaj dogaja in prvi mesec kiksnila tudi zaradi prevelike rezerve pri “ciljanju” punčke. V tretje sem se le odločila postaviti čimbolj optimalne pogoje za punčko (o tem kdaj drugič) … uspelo je, se mi zdi tretji krog… torej ni vedno enako in vprašanje, koliko časa bo še trajalo. Kar sem se naučila je, da je škoda denarja za prezgodnje teste in da je včasih na mati naravo treba kak dan ali mesec počakati.

Srečno vsem, ki si želijo štručko :)

 • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  April 2017
  P T S Č P S N
  « Okt    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Kategorije

 • Arhiv