Smo odgovorni za tisto, kar pošiljamo naprej preko spleta? Anonimnost je super na forumih in podobno, pa tudi tukaj bi se dalo debatirati o odgovornosti. Kaj pa osebni e-mail? Kdaj je postalo vseeno, kaj pošiljamo naprej in komu?

V mislih imam verižna pisma v stilu »pošlji naprej, sicer…«. V teh treh pikicah praviloma kdo zboli, umre, ali vsaj izgubi službo in/ali vse, kar mu je bilo pri srcu. Kaj je razlog, da se to pošlje naprej? Vraževernost? Si samo ovca, ki slepo sledi navodilom in čredi? Zabava zagotovo ni!

Če si ovca, ti pač ni pomoči, ampak mene prosim pusti pri miru. Če si vraževeren… razmisli, ali želiš prijatelju dilemo, komu poslati v bistvu grožnjo, če ne bo nadlegoval naprej svojih prijateljev. Če v pismo ne verjameš, zakaj ga pošiljaš naprej?

Že leta nazaj sem nehala posredovati tovrstna verižna pisma1. Vse prijatelje, ki so mi jih pošiljali pa sem prosila, naj mi jih ne pošiljajo več. Malček sem le vraževerna in nekaj premagovanja je potrebnega, da tako sporočilo ignoriram.

Nekaj časa je pomagalo… nedavno pa spet e-mail! Tokrat se je začel s stavkom, da je revežu, ki je pismo prezrl, zato umrl otrok. Večino2 mam vsaj malo strese ob misli na zlo, ki bi se pripetilo njenemu otroku. Tokrat mi je pa res »malo dvignilo pisker« in sem pošiljateljici odgovorila… 20x3 in s ponovno4, tokrat bolj ostro prošnjo, naj mi takih sporočil ne posreduje več. In zdaj sem jaz tista čudna, ker v ta pisma verjamem in ji odgovarjam »neumnosti«… When EXACTLY did this become MY fault?!?

Pošteno se zamislite vsi, ki taka posredovanja odobravate… brez vas takih sporočil ne bi bilo. Bilo bi malo manj spama in definitvno nekaj skrbi manj. Napišite prijateljem raje oseben mail5 in jim polepšajte dan, namesto da kot stroji posredujete smeti, ki jih kvečjemu obremenjujejo. In zakaj? Ker kao ne verjamete, ampak imate minuto preveč časa? In pomislite… kaj, če se prejemniku VAŠEGA sporočila res kaj slabega zgodi? Boste res popolnoma mirno zvečer zaspali? Prejemnik definitivno ne bo.

 1. izjema so trikrat na leto kakšen vic, dober nasvet, ali lepe misli []
 2. če ne kar vse []
 3. kot je bilo potrebno sporočilo poslati naprej []
 4. najmanj peto []
 5. ali vsaj forwardirajte kaj bolj prijetnega []
 • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  September 2014
  P T S Č P S N
  « Jul   Okt »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Kategorije

 • Arhiv