Najbrž ni samo stereotip, ampak že kar dejstvo, da so Američani precej »omejeni« na svojo najdražjo Ameriko. Domoljubnost… ok… tudi pri naših sosedih Hrvatih se zelo izrazita, pa kje drugje tudi. Težava se potencialno pojavi, ko dobesedno ne vidiš več čez mejo1.

Za zamisliti se je, ko na zemljevidu skoraj ne najdeš Evrope. Smešno je, ko prodajalec v trafiki na Floridi prepozna Slovenijo v povezavi z Zahović-em. Žalostno je, ko te nekdo2 20 let po osamosvojitvi Slovenije vpraša, če imamo pri nas kaj za jest – da ne bo pomote, bilo je pred krizo in se nanašalo na vojno v Bosni in Kosovu. Zelo žalostno pa je, da nekdo, čigar stari starši so se preselili iz Slovenije3, ni bil še nikoli v Sloveniji.

To, da veliko Američanov ne zna govoriti nič razen amerikanščine4, je še skoraj razumljivo, saj jim niti ni treba. To, da se vtikajo v vse okoli sebe, vse vedno najbolje in so na splošno izredno glasni… to imajo najbrž že v genih. V njihovem svetu – kljub globalizaciji in internetu – so ZDA središče ploščatega sveta. Vse drugo je na obrobju in potem padeš dol.

Nič od tega jim v bistvu ne moreš zameriti in nič od tega ne pomeni, da so slabi ljudje. Mi je pa precej jasno, kako se ta »tradicija« nadaljuje, ko petletna Američanka, ki je sicer celo življenje živela v tujini, pred potjo »domov« navdušeno razlaga »They have EEEEVERYTHING in America!«.

 1. vojne za nafto in »svetovni mir« na stran []
 2. ki je celo potoval izven ZDA []
 3. in ima dovolj sredstev []
 4. namenoma nisem napisala  angleščina []
 • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  Januar 2014
  P T S Č P S N
  « Jun   Jun »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Kategorije

 • Arhiv