Hm… o naslovu še malo razmišljam. Mogoče deluje malo sarkastično, ampak zagotavljam, da ni mišljen niti najmanj žaljivo. Samo »prva žoga«, ki mi je padla na pamet.

Danes sem na poti v službo v ujela pogovor dveh prijateljic »zrelih« let v kafiču. Ker sta se ravno poslavljali, sta bili malo bolj glasni in druženje zaključili s stavkom »Danes gremo žurat!«

Nehote sem pomislila, le kakšno je njihovo razumevanje »žura«? Če jaz pri še-ne-30-ih padem v posteljo najkasneje ob desetih in me ne zbudi niti potres1, kako presneto bodo pa one žurale?!?

Pa sem se hitro spomnila svojih staršev. Odkar sva z bratom »odrasla«, pa tudi že kako leto prej, se redno dobivajo s prijatelji in ta druženja vključujejo vse od pogovora, piva, plesa, smučanja, jadranja… Nemalokrat se tudi zavlečejo do jutranjih ur. Ravno včeraj so šli »v life« v mesto in od jutra zaman kličem mamo v pisarno. Pri vsem tem je zanimivo, da je ravno najstarejši član2 njihove družbe najbolj živahen plesalec in duša zabave. Ko mladina popada, se on vrti na plesišču, kot da mu brada ni že davno osivela.

Torej leta ne pomenijo nič! Samo zato, ker »mladi« kot »žur« razumemo pijančevanje in divjanje ob veliko preglasni glasbi3, to ne pomeni, da se prejšnje generacije s kurami zavlečejo pod dekico in masirajo boleče sklepe. In tudi mi, onemogli in neprespani mladi starši, bomo čez nekaj let spet pri močeh4 in si privoščili kakšno živahno noč… Upanje umre zadnje :)

 1. pač pa zelo učinkovito Levčkov jok []
 2. se mi zdi, da je pred kratkim praznoval okroglih 7-0 []
 3. če ropotanju dandanes sploh še lahko rečemo glasba []
 4. beri: spočiti in naspani []
 • Share/Bookmark

Komentarji3 komentarjev

 1. Stric Marč, dne 25.05.2012 10:47

  Že sama starost je sarkastična, kaj šele žur starostnikov. Danes je pač zapovedana mladost in vsi se pretvarjamo, da smo večno mladi-tudi starci. Celo izraze pobiramo od vnukov in danes uporabljamo ravno tako ful, kul, žur in namesto hej zavijemo halo in v valu navdušenja ne rečemo čudovito, ali uf. aaa , pač pa vau,vau.

 2. Mojmir, dne 22.06.2012 08:08

  Mogoče pa nam le beseda “žur” da priokus, da še nismo zelo stari. V resnici pa gre bolj za to, da se dobimo ob kavici ali kozarčku česa žlahtnejšega (če nam ga zdravnik ni odrekel). Če pa zraven še malo bolj okorno izvedemo “ena levo, dve desno”, je pa to že naša tabava. Ne nazadnje tudi praznovanja okroglih praznikov v domovih za starejše občane (recimo 100-letnica) so namenjeni slikanju lokalnih ali malo manj lokalnih oblastnikov.

 3. Chiara, dne 27.06.2012 11:19

  @Stric Marč – A se kaj z mojim očetom družiš? ;)
  @Mojmir – Si po mojem kar zadel. Čeprav zame “žur” še vedno vključuje kanček preglasno glasbo, alkohol (ajde, vsaj kak Radler ;) ), ples in zjutraj hripav glas :)

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  Maj 2012
  P T S Č P S N
  « Apr   Jun »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Kategorije

 • Arhiv