Teža je, sploh pri ženskah, zelo občutljiva tema. Pravzaprav gre za podatek, s katerim se obremenjujemo že takrat, ko sploh ni problematičen… s časom pa lahko postane naša najhujša nočna mora.

Nosečnost naj bi bil čas, ko izjema potrjuje pravilo. Kdo še ni slišal za napade lakote? Da o nenavadnih kombinacijah okusov niti ne govorimo! V glavnem, nosečnost naj bi bil čas, ko je dovoljeno vse. Ampak kot veliko drugih stvari, je tako samo v filmih. Že dolgo ne velja več, da mora nosečnica jesti za dva, vsaj ne količinsko… pač pa kakovostno. Predvideno povečanje teže med nosečnostjo je nekje med 8 in 13 kg – odvisno od vira podatka. Ob tem naj bi veljalo, da ženske, ki že imajo nekaj »zaloge«, pridobijo manj.  Od zdravnika do zdravnika se vztrajanje pri omenjenem razponu najbrž razlikuje, a menda so zadnje čase skoraj vsi zelo dosledni in pridno opozarjajo na vsak odvečen dekagram… vsaj pri meni je tako.

Dejstvo je, da nikoli nisem bila med koščenimi. Za to se lahko zahvalim genom, ki so mi dali kostno podlago za obline na vseh pravih mestih. Po drugi strani, pa do operacije pred nekaj leti tudi nisem imela težav s prekomerno težo. Zgrešen poskus diete me je naučil, da ni vse zlato, kar se sveti. Od takrat nekako pazim, kaj jem, a dokler so mi hlače prav, se ne obremenjujem. Morda imam tudi srečo, da se mi kilogrami razporejajo dokaj enakomerno po vsem telesu in niso takoj opazni. Lani jeseni sem sicer nabrala nekaj zaloge za zimo… morda je bilo le tako obdobje, morda stres ob menjavi službe, ali pa podzavestna priprava na nosečnost. V glavnem, uradna teža ob začetku nosečnosti je imela kakih 5 kg na zgornjo mejo povprečno priporočene teže za mojo višino. Še vedno več kot dovolj prostora, za »shranjevanje« nosečniških kilogramčkov… or so I thought…

Kljub mesecem slabosti, ne bistveno povečani količini hrane in najboljšim namenom, da povečam delež sadja in zelenjave v moji prehrani, so se kilogrami že v prvih mesecih veselo nabirali. Ravno tako očitki zdravnice. A nosečnost nikakor ni čas za hujšanje! Če se ne motim, je eden glavnih razlogov za spremljanje teže in krvnega pritiska1 nevarnost preeklampsije, ki pa lahko resno ogrozi otroka. No, tudi moj pritisk na pregledih ni bil ravno nizek – za razliko od meritev doma. In kako naj prijaznemu zdravniškemu osebju razložim, da me vse to tehtanje,  preračunavanje in opozarjanje (ko niti ne vem, kaj naj glede tega še naredim) razburi in seveda imam neposredno pred in po tem povišan pritisk!?! Vmes sem zaradi relativno visokih vsebnosti sladkorja z jedilnika skoraj popolnoma črtala sadje in grizljala samo še zelenjavo.

Piko na i pa dodajo zgodbe in komentarji izven zdravstvenega doma, v stilu »A tako daleč si že? Pa saj sploh nimaš tako velikega trebuha!«. Se nasmehnem in omenim možnost optične prevare… moj trebuh bi na nižji nosečnici zagotovo izgledal zelo okroglo. Omenim še, da sem se po mnenju zdravnice že preveč zredila. »Oh, pa saj se ti sploh nič ne pozna!« In potem se vsujejo podatki vseh sorodnic in prijateljic moje sogovornice… ta se je zredila 20kg, ona celo 35 in tako naprej in tako nazaj.

Vse teorije in prakse na stran… Nekje vmes sem si postavila mejo, da mora moja teža ostati na dveh številkah. Super ideja… a kaj, ko je načrt nedavno splaval po vodi, ko se je na tehtnici PRED decimalno vejico pokazalo trimestno število! Fantastično, zdaj torej tehtam kot dve vreči cementa :roll: Še dobro, da gre vse skupaj proti koncu :)

 1. sploh v povezavi z močnim glavobolom []
 • Share/Bookmark

Komentarji1 komentar

 1. spominčica, dne 24.07.2010 11:31

  ah dej. si pač seksi nosečnica z oblinami. pol boš pa seksi mamica z oblinami. pa klinc gleda “ste se preveč zredili”. moj dohtar tud pisnil ni, ker je itak vedel, da se jih bom morala sama znebit. :mrgreen:

  aja, pa pofočkala sem te v eni trapasti verižni zadevi. prid mal k men na obisk pa boš vidla. :wink:

  veselo odštevanje!!!

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  Julij 2010
  P T S Č P S N
  « Jun   Sep »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Kategorije

 • Arhiv