Naravni porod ali metode moderne medicine? To je zdaj vprašanje… Kot pri vseh drugih vprašanjih v zvezi z otrokom in porodom sem tudi o tem pridno brskala po internetu, zasliševala o izkušnjah anesteziologe in “uporabnice”. Zaključek? Oh, ko bi le bilo tako preprosto! Pa pojdimo lepo po vrsti…

Popolnoma brez ukrepov lajšanja bolečin danes rodijo le redke. Vmes do splošne anestezije za carski rez pa je malo morje možnosti. Najmanj škodljiv med zdravili je menda tisti plin, ki ga vdihavaš… efekt verjetno temu primeren. Potem sta tu že nekaj časa uporabljani kemikaliji, ki ti jih dozirajo preko infuzije. A če sem prav razumela, je precej velika verjetnost stranskih učinkov, saj sestavine skozi kri prehajajo tudi v otrokovo posteljico in je zato potrebno skrbno nadziranje utripa srca in podobno. Vedno bolj popularna pa je epiduralna analgezija1. Seveda so tudi tukaj možni stranski učinki, a malo drugačni in bolj za mamo, kot za otroka.

O plusih in minusih v teoriji ne bi pametovala. V šoli za starše zadevo kar lepo predstavijo, internet pa je itak neomejen vir podatkov.

In v praksi? Kaj je tisto »pravo« zame? Hej, saj to počnem prvič, kako naj se odločim?

Najprej sem črtala tiste kemikalije v žilo. Zakaj? Ne maram infuzije v roki in nočem nafilati otroka s kemikalijami, še predno dobro pokuka v novi svet. Plin je vedno pri roki in zaradi relativno kratkega učinka zgolj med popadki, bi ga imela kr pri roki. Epiduralna? Moram priznati, sliši se zelo mamljivo. Največjo težave pri tem imam z iglami im prebadanjem hrbta. Pa vseeno, sem se kar ogrela za to opcijo… dokler… dokler mi niso povedali, da se zaradi operacije hernije anesteziolog verjetno ne bo odločil za ta poseg.

In tako sem raziskovala naprej. Med drugim sem začela resno razmišljati o porodu v vodi. Menda kar pomaga pri bolečinah od popadkov, deluje dobro na hrbet in še epizotomij2 je menda manj. Skratka, v idealnem svetu prijetno čofotaš v topli vodici, za sam porod pa se najpogosteje prestaviš na porodno mizo. A svet ni idealen… In vprašanje, ali bo kombinacije vode in plina dovolj, da ne bom otroku celo življenje zamerila ure in ure neznosnih bolečin?

Ta teden pa se je zopet zasvetila luč na koncu predora. Anesteziologinja si je prijazno vzela nekaj minut iz natrpanega urnika in pregledala izvide moje operacije hernije. In glej ga zlomka… zadeva sploh ni tako slaba, kot so mi jo sprva prikazali. Na vidiku je sicer manjša nevšečnost, ki pa s samo hernijo ali operacijo le-te niti nima zveze. In tako sem spet na razpotju…

Podov v vodi ali opevana epiduralna? Ima kdo dober nasvet?

 1. sem to prav črkovala? []
 2. spet črkovanje??? []
 • Share/Bookmark

Komentarji4 komentarjev

 1. ani, dne 24.07.2010 10:39

  Jaz sem ena tistih redkih, ki so rodile brez vsega. Ni bilo tako hudo. Poroda ne moreš predvideti, zato je težko vnaprej vedet, česa si boš želela in kaj ti bo takrat pasalo. Sem pa imela kao v rezervi epiduralno, ampak nisem niti uspela it na posvet, niti ni bilo časa, niti pretirane potrebe … Sproščenost je magična beseda!

 2. Chiara, dne 24.07.2010 10:54

  Sproščenost? Pred enim letom bi se samo nervozno zasmejala in začela mrzlično iskati soritev “Halo štorklja” ;) Danes pa bi se strinjala, da ne bom takoj na vhodu porodnišnice zahtevala najmočnejšega anastetika, po možnosti kar splošne anestezije. Bomo videli, kako bo potekalo… za skrajni primer pa se moram odločiti, ker takrat, če bo to potrebno, sigurno ne bom najbolj prisebna :P Če pomislim, kakšne krče sem imela vsak mesec, pa sem jih preživela. Če ne bo huje, bo najbrž kar ok… če bo, bom pa praktično že na robu omedlevanja in hvaležna, da me omamijo, pa magari z valjarjem po glavi :evil:

 3. Sara B., dne 4.08.2010 21:13

  Draga Chiara… sem prišla na tvojo stran, da vidim če si že rodila in v bistvu nimam pojma če si že :( Razen da vidim, da me nekaj “verižiš” in se mi niti ne sanja what I am suppose to do :( Ampak to je že druga zgodba. O epiduralni… jaz sem Lumpacija rodila z epiduralno Bučko pa brez vsega. Po drugem porodu sem bila kot rož’ca po prvem pa šivana in še dva tedna sem težko sedela. Ampak bistvu vsega je, da ti nihče ne more zares svetovati, ker je pač porod vsak za sebe tako edinstvena izkušnja kot je potem tudi otrok. Dva nista enaka, najbrž tudi dvojčki zares niso čisto enaki :) V glavnem če te je strah bolečine je epiduralna zagotovo tista, ki ti jo bo odvzela, če ti jo seveda dobro dajo. Pri Bučki sem videla kako daleč gre bolečina če ti ne dajo nič in stvar res ni tako grozna. Bolj grozne so najbrž potem neprespane noči, ki sledijo ko si utrujen malček pa bi rad da se mu posvetiš… ampak vsak dan je lažje. To je dobra stara ljudska modrost, ki pri otroci zares drži. Good luck.

 4. Chiara, dne 23.08.2010 14:15

  Hja, kar nekaj časa je minilo, da sem se spet vsedla (poudarek na SEDLA) za računalnik. Ja, Sarica, rodili smo!!! :D 3.8. pozno zvečer. Sicer se je začelo že v poznih urah prejšnjega dne, pa kar ni in ni hotel ven :P
  Na koncu sem se res odločila za epiduralno, ampak bolj zato, ker sem bila že popolnoma izmučena od 12+ ur kar močnih popadkov. Saj ne, da je šlo brez drugih bolečin. No, bolj podrobno pa takoj, ko si bom lahko malo več časa vzela… saj rihtam samo sebe in malega, ampak se mi zdi, da včasih še za wc ni časa! Važno pa, da smo zdravi :)
  p.s. Oprosti za nadležno veriženje… sem šla na “am bam 5 podgan”, pa si ti ven padla ;

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  Julij 2010
  P T S Č P S N
  « Jun   Sep »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Kategorije

 • Arhiv