Prva tri leta sem živela ob Šmartinki. Relativno blizu centra, ampak takrat zame to ni imelo popolnoma nobenega pomena. Bežno se spomnim hiše, prostorov, a to je tudi vse.Naslednjih 22 let je bil moj dom na obrobju Ljubljane. Okolica zelo zelena, prostora za otroške igre, kolesarjenje in rolanje kolikor hočeš! Slabe strani sem registrirala šele, ko sem začela hoditi v gimnazijo… Z našega konca je pred osmo uro zjutraj praktično nemogoče priti do mesta. Prometni zamaški tam so že skoraj legendarni, kar pa očitno nikogar ne odvrne od gradnje novih in novih blokov!

Tudi kakršnikoli “sestanki” v mestu so bili komplicirani – ali sem se sprijaznila z avtobusom ali pa s kaosom parkiranja v naši mali Ljubljani. Kadarkoli smo šli v mesto žurat, je bil problem transporta malo drugačen – avtobusi ob trenutno “aktualnih” urah žuranja pač ne vozijo, če greš z avtom pa voznik ne sme1. Dva tedna nazaj, po treh mesecih v “centru”, se mi je končno uspelo spraviti na tržnico v soboto zjutraj… pa še to bi najbrž rajši preskočila, ker se je ravno ta dan odločilo snežiti… a  šta se mora, mora se :P V teh mesecih sem dvakrat celo izkoristila prednosti lokacije ponoči in enkrat ali dvakrat šla popoldne v mesto na sprehod/shopping. Tudi transport v službo je neproblematičen. Čeprav je pisarna bližje moji prejšnji lokaciji, sem tam vsaj pol hitreje, ker se vozim proti prometu. Kljub vsemu pa s težavo lovim določene delovne čase raznih poslovalnic in gledališč, ki okenca zapirajo tako zgodaj, da po službi ne uspem prišprintat do njih.

Ko tako pomislim koliko časa sem že tukaj in kako slabo izkoriščam okoliščine, zaradi katerih sem se pravzaprav preselila ravno sem, se hočem nočem vprašam, ali je imelo res smisel… No, vse tudi ne more biti po naših željah. Konec koncev je le prednost, da kavica v centru ni več dnevni izlet, zjutraj ne rabim pol ure samo za izhod iz ulice in imam dejansko lepši razgled kot sem ga imela v hiši2. Gradnja pri sosedih se bo nekega dne menda tudi zaključila… potem bodo sicer zagotovo začeli s tistim novim potniškim centrom3… in tudi zvočnih efektov sosedov se bomo nekako navadili… kljub pomanjkanju časa z sprehode v mesto, pa mi le kanček zadovoljstva prinaša dejstvo, da imam vsaj možnost, ko se pojavi priložnost.

 1. oz. ne bi smel) konzumirati alkohola.

  Zadnja leta faxa, ko se vedno glasneje postajalo vprašanje selitve na “svoje”, sem zaključila, da hočem živeti v centru! Vsaj nekaj let… Lahko greš v soboto zjutraj na tržnico ali samo na kavico ob Ljubljanico… Preprosto je “skočiti” na kavico in čvek s kolegico, pri tem pa ne porabiš še enkrat toliko časa za transport… Zvečer greš lepo peš ven in ne razmišljaš o parkirišču, avtobusih, taxijih… V vsakem pogledu… zelo praktično ;)

  In sem se preselila… ja, skoraj v center… v bližino železniške postaje… lušno stanovanjce, za mesto idealen razgled… takrat me niti ni motila gradnja sosednjega bloka, niti težki koraki zgornjih sosedov… no, slednje je zelo kmalu postalo nadležno, čeprav zadnje čase že uspevam preslišati topotanje ((mater, da ne vem, ali hodijo v coklih ali pa tehtajo 200 kg []

 2. za novo leto bi se menda moral vdeti tudi ognjemet z gradu []
 3. saj je vedno nekaj []
 • Share/Bookmark

Komentarji9 komentarjev

 1. irena, dne 2.04.2008 16:09
  irena

  oh, čeprav obvladam avtobuse in taksije v nulo, se strinjam, da bi življenje v centru olajšalo marsikateri logistični problem …

  Idealno bi bilo manjše stanovanje v mestu, pa en “vikend” na obrobju mesta. Na obrobju, ampak še vedno v dosegu LPPja. Sicer je pa te dni celo Bizovik dobil bus, tako da … :D

 2. Chiara, dne 2.04.2008 16:31

  Če se ne motim, je zdaj bus 6 tudi skozi Brezovico do Vnanjih Goric. Ampak se bojim, da bo tako kot 8 z Broda in 16 iz Tacna zjutraj s vsemi ostalimi avtomobilčki čakal v gužvi…

  Na “vikend na obrobju mesta” bomo pa (sploh ko bo kak naraščaj) smuknili k eni ali drugi babici ;)

 3. irena, dne 2.04.2008 16:44
  irena

  res je tole s šestko, pa tudi s prometnimi zamaški. če bi spedenali mestne buse, da bi imeli vsi klimo (menda jo bodo poleti dejansko vsi imeli, čeprav ne vem, kaj mislijo narediti s tistimi najbolj starimi, ki imajo sedeže obrnjene en proti drugemu in pri vozniku praktično splezaš v bus, ne vstopiš, heh), če bi naredili več pasov le za buse in če bi se le-ti dejansko upoštevali … da o cenah niti ne začnem. :)

 4. Mateja, dne 2.04.2008 17:19

  Jaz pa menim drugače. Življenje na podeželju je prav čudovito. Vsak sleherni dan lahko greš peš na sprehod, ne da bi se bilo potrebno peljati in še le potem pričeti s hojo. Kava na podeželju je cenejša, kot v mestu. Prav tako zelenjava in ni potrebno iti na tržnico ponjo, ampak jo lahko nabereš na domačem vrtu ali kupiš v trgovini. prav tako imemo na podeželju veliko več prijateljev kot v mestu. v svojem primeru sem ugotovila, da sem si na cenejši način lahko uredila svoje stanovanje. kaj želim povedati? če si doma na podeželju, ti ni potrebno iskati stanovanja, plačevati najemnino ali ga kupovati. lahko si urediš soglasje za prizidel k obstoječemu objektu ali pa si na podstrešju urediš svoje stanovanje, kar pride izdatno ceneje in je samo tvje in od nikogar drugega. Življenjske stroške si lahko porazdeliš med ostale družinske člane – še ceneje. kar se tiče logistike na podeželju. veliko lažje – z avtomobilom prideš kamor koli želiš, samo ustrezen čas si je potrebno organizirati. Ker služeno veliko potujem po tujini in glede pogovorov z različnimi ljudmi in njihovim različnim načinom življenja v mestu, nebi za noben denar zamenjala življenja na podeželju z mestom.

 5. Matjaž, dne 2.04.2008 17:26

  Center ima svoj šarm. Obrobje mesta pa svojega. Zdaj kaj je boljše? Če si želiš miru, je verjetno lepše na obrobju mesta. Če pa si želiš hoditi po mestu in koristiti čim manj avto je center kot nalašč. Torej?
  Moje mnenje je, da je center prav simpatičen! Ima nekaj, kar te privlači in od česar postaneš odvisen. Ja, prav to! če pa živiš na obrobju pa se ti pravzaprav niti ne da v center, ker je toliko problemov, priti tja in odditi iz njega. O parkiranju raje ne rečem nič, ker je v vsakem večjem mestu vedno problem kje pustiti avto. Torej avtobus? Bog ne daj! Če kaj kupuješ je to prav naporno s tistimi vrečkami domov. Če pa se voziš pa prav tako – v glavnem stojiš v tistem drenu in naspoh raje ne!
  Torej center! Za tiste, ki imajo radi življenje. Za tiste, ki so raje sami in v samoti pa seveda obrobje mesta! To je moje mnenje!
  Zdaj pa se odloči!

 6. tomo, dne 2.04.2008 19:26

  Za noben denar se ne bi preselil v mesto, pa je Ljubljana proti drugim destinacijam super mesto. Ni boljšega kot na vasi v bližini mesta, kot je npr. Kamnik. S kolesom 3 min. do kavarne na glavnem trgu, obkrožen si z alpskimi vršaci, ni hrupa, smučišče je blizu, lepe gore za rekreacijo, v službi si tudi relativno hitro, mir, narava,…

 7. jura, dne 2.04.2008 21:46

  Če bi živela na robu Slovenj Gradca, bi doživljala deželo in mesto. Pa hribi, doline, sveže poleti in peklensko mrzlo pozimi, se navadiš. Smučišče na 15 minut, čista pitna voda, poceni stanovanja, luštni korošci. In dobimo še terme za posladek in avtocesto čez 12 let, pa bo. Vabljena.

 8. Chiara, dne 3.04.2008 11:52

  @ Irena – Ja, MPP bi bil bistveno bolj uporaben, če bi imel svoj vozni pas… v teoriji to zjutraj in enkrat popoldne tudi velja… Se spomnim, kako sem se nasmejala, ko mi je inštruktor za vozniško kazal tiste table z mikro pisavo, ki je iz avta niti ne opaziš, kaj šele lahko prebereš. Pa zdaj, ko so se že spomnili tako dramatično poviševat kazni za prekrške… naj začnejo čekirat še to – si kar predstavljam, kako zabavno bi bilo ;)

  @ Mateja – Prej sem živela dobesedno pod Šmarno goro in imela cel kup možnosti za sprehode po gozdu, ob Savi… ampak spet, ko je poginih sosedov pes, ki sem ga tako rada sprehajala, ali ni bilo časa ali pa bolj malo volje za sprehode.
  Niti ni point v kavi kot taki, ampak v času, ki ga porabiš, da prideš do mesta, kjer naj bi jo zaužila. Tudi vrt ima mama še vedno, tržnica je bolj razlog za jutranji sprehod in doživljanje sobotnega vrveža v mestu.
  Glede stanovanja, imam najbrž veliko srečo, da me je čakalo skoraj pripravljeno. Glavni point selitve pa je bil, da grem STRAN od staršem in se osamosvojim, ne pa preselim 2 metra stran. Moram reči, da se zdaj veliko bolje razumemo, ko ni vsakdanjih težav.
  Glede avta – jah, ta organizacija zna biti omejena z delovnim časom…
  Ne vem, če mi bo mesto čez 10 let še ustrezalo, ampak poskusila sem življenje s praktično vsemi prednostmi podeželja, in LPP… zdaj pa rabim spremembo :)

  @ Matjaž – Točno tako! (no, razen “samote” na obrobju mesta ;)

  @ Tomo – Če imaš v manjšem mestu prijatelje, službo in če je lokacija tako ugodna… verjamem, da je super. Ampak moje vsakodnevno življenje se zaenkrat vrti okrog Ljubljane in nihče me ne spravi ven, da se bom lahko v službo vozila eno uro v vsako stran ;)

  @ Jura – sliši se vabljivo… če prebereš kaj sem odgovorila Mateji in Tomu, boš razumel da sem nekaj podobnega živela do zdaj (no, malo manj odročno) in je center že nekaj časa želena sprememba ;)

 9. selitveni servis, dne 10.02.2011 01:53

  Življenje v centru ne more bit kakovostno.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  April 2008
  P T S Č P S N
  « Mar   Maj »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Kategorije

 • Arhiv