Sicer se nimam ravno za nesposobno, ampak “moderne” tehnologije mi včasih povzročajo preglavice! Ena mojih večnih nočnih mor je pralni stroj… ja, tista pločevinasta škatla in jaz se nikoli nisva najbolje razumela… V kateri predalček gre že prašek? Ah ja, v boben! Kam pa presneti mehčalec? In kam za vraga Calgon?!?

Na srečo je za dobre poslovne odnose z našim strojem do sedaj skrbela mama. V skrajni sili sem se zadeve lotila tudi jaz, ampak praviloma samo nekajkrat poleti, ko pač ni bilo druge izbire in še to je bilo po principu “vse na 30″. Skoraj rajši sem zadeve delala ročno, kot iskala navodila “kaj, kam in koliko”.

Danes se spoznala, v kakšnem idiličnem svetu sem pravzaprav živela… naš pralni stroj ima 2 pomembna gumba… program od A do M in temperaturo… vse lepo razumljivo opisano in z maminimi zapiski “kaj, kam in koliko” niti ni tako zahteven… vsaj ne v primerjavi z mojim novim “poslovnim pralnim partnerjem”!

Danes sva se prvič srečala… predstavila… spoznala…

“Živjo! Jaz sem tapata in naslednjih nekaj mesecev bova precej časa preživela skupaj.”

“Hej bejbi! Ti kar poskusi, če bi boš kos!”

Za prvi poskus sem se odločila žrtvovati nekaj rjuh. Ker mačo s kopico nerazumljivih sličic ni bil ravno kooperativen, sem poskusila najti navodila…

“Haha, bejbi, guess again! Če bi imel navodila v slovenščini, hrvaščini, angleščini ali kateremkoli vsaj približno razumljivem jeziku, bi bilo to preveč preprosto.”

Končno sem našla nemško verzijo… OMFG zakaj je vse tako zavito in zarolano???

Pa sem poskusila z zapeljevanjem…

“Cukrček, imam nekaj zate… take lepe mehke rjuhice, na jih namočiš, namiliš in malo precentrifugiraš…”

“Pa sej ne misliš, da sem tako cheap&easy?”

“Oh daj no, zaupaj mi vsaj, v katero luknjico naj ti nalijem najkvalitetnejši Persil Color.”

Nekaj minut listanja mi je dalo odgovor, ampak to je bil lažji del! Zdaj je bilo potrebno najti pravi program pranja in sušenja, da se zadeva ne skuha, razbarva, skrči ali kaj podobnega… Kako sem pogrešala naš domači stroj!

Sedeč na robu banje in blesavo gledajoč v nerazumljiva navodila… iz oči v oči z nemarno, neprijazno in nekooperativno mašino… razmišljala sem o ročnem pranju… ampak ne, tako ne more it večno naprej… enkrat za vselej bom pogruntala tehnologijo in pleh kanta me ne bo več podj**avala!

Počasi sem se skozi bistveno preveč razvlečena navodila prikopala do primernega programa… vztrajnost se je obrestovala in nastavila sem celo želeno stopnjo sušenja… zadovoljna in v pričakovanju rezultata sem preživela naslednji dve uri…

…nakar so se mi sesule vse iluzije o moji nadmoči nad pleh kanto in sposobnostih razumevanja nemščine… nekaj je šlo očitno narobe, saj je bilo perilo mokro – sicer oprano, ampak sušilni program očitno ni palil!

Grdo sem ga pogledala, navrgla nekaj opazk in bolj s sovinistično konzervo prestavila na prihodnjič. Rjuhe se bodo1 posušile na stojalu…

 1. upam []
 • Share/Bookmark

Komentarji9 komentarjev

 1. Milan, dne 25.11.2007 08:14

  Hja, kupujte slovensko! S slovenskimi navodili, da se ve.

 2. Miro, dne 25.11.2007 08:31

  “Rifl mašina” nima navodil-preverjeno.Nima bobna in ne rabi Calgona.Poizkusi.

 3. miha, dne 25.11.2007 09:28

  Ja res je hudič s temi navodili, kupiš čisto preprosto stvar in dobiš 30 strani navodil formata a 4, enkrat bi se rad srečal z kakšnim piscem navodil im mu kaj povedal ne vem če bi bile to najbolj lepe besede, sicer so pa tudi pri slovenskih izdelkih navodila prava katastrofa

 4. Maksi, dne 25.11.2007 10:11

  Kje si ga pa kupila?

 5. Sara, dne 25.11.2007 10:45

  Zakaj pa na netu ne najdes navodil v jeziku ki ti odgovarja :D ? Btw: ne zalit pralnih strojev, ker se ti lahko zelo hitro mascujejo in zacnejo izginjat najprej nogavice potem pa tudi vecje stvari :D

 6. Uroš, dne 25.11.2007 11:17

  Eni bi pač bili radi fensi-šmensi, pa kupujete drage pralne stroje od Boscha, AEG-ja, WHIRLPOOL-a…z mojo sva pred kratkim kupila Gorenjev pralni stroj, srednjega cenovnega razreda, s katerim še 10 letnik ne bi imel kakšnih posebnih težav.

 7. Chiara, dne 25.11.2007 11:23

  @Miha – ko kakega najdeš, se ti pridružim ;) Ne razumem, zakaj je potrebnega toliko nakladanja… naj narišejo slikico in zraven kaj pomeni, pa bo vse jasno :)

  @Maksi – če bi ga kupovala sama bi že poskrbela za ustrezna navodila. Tako sem ga pa nekako “podedovala”. Sicer je praktično nov in 99% sigurno kupljen v Slo – torej bi morala biti nekje še kaka kopija navodil. Prejšnji uporabniki pa so bili tujci, tako da sumim, da so se “berljive” kopije nekje založile :(

  @Sara – Exactly… težava je samo, da nisem pogledala kater model je :oops: Bom danes pobrskala in upala na najboljše :)

  @Uro – kot že rečeno: nisem ga kupovala jaz. Sigurno se pa ne bom branila novega stroja in kupovala še enega ;) Ampak brez skrbi… bom že pogruntala barabo! :lol:

 8. Maj, dne 25.11.2007 12:24

  A ne bi bilo bolj enostavno najti tipa, ki zna delati s pralnimi stroji;)

  Jaz na ta način perem že vsaj deset let in hujšega kot to, da sem malce prebarval bele cunje še ni bilo;)

 9. chef, dne 25.11.2007 14:20
  chef

  Mene pa moti jebeno piskanje

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !