Luksuz – spala sem do osmih! Spanje bi skoraj nadaljevala v turistični agenciji, ko sva poskušali kupiti avionske karte in izlet z ladjo po reki Yangze. V pisarnico se je nagnetlo šest ljudi – eden je bil menda šef, a nikakor ni mogel od zaposlenih dobiti, kar je hotel. Edini je dokaj solidno lomil angleščino, a funkcionalna pismenost je bila na minimalnem nivoju. Niti se mi ni zdel najbolj bister, saj nama je vztrajno ponujal kitajsko verzijo izleta. Že res, da je malenkost cenejša, a tri dni s samimi kitajsko govorečimi nama ni dišalo (in to sva morali poudariti vsaki dve minuti!). Ne samo, da je otežena (če ne popolnoma nemogoča) komunikacija z drugimi potniki, niti najosnovnejših navodil, informacij ali opozoril ne bi mogli razumeti. Po uri in pol sva uspeli naročiti le avionsko karto Xi’an – Hong Kong. Tip je hotel celotno plačilo vnaprej. Ker nisva imeli toliko gotovine, je naenkrat sprejemal tudi ameriške dolarje… naj  mu zaupava? Saj sva dobili nek računček, ampak tu imajo navado, da se podpisuje plačnik, ne prejemnik denarja. Ko je N zahtevala, da se podpiše tudi on, se je brihta podpisal z njenim imenom!!! Naslednjih 10 min sva mu dopovedovale, da svoje ime znava napisati sami in da želiva NJEGOV podpis za NJEGOVIM imenom. Kasneje sva v drugi podružnici pri Traffic Hotel-u (mimogrede, najboljši naslov za urejanje potovalnih in turističnih storitev v angleškem jeziku) kupili še karto Wuhan – Zhengzhou in izlet z ladjico v angleščini. Vse je bilo opravljeno v manj kot uri – ista agencija, le druga podružnica in eno sposobno dekle.Na poti do Traffic Hotela sva skočili v banko – hoteli v Chengdu-ju očitno ne menjajo denarja in še izmed bank ima to storitev dovoljeno le Bank of China. Dobili sva čakalni listek št. 176… trenutno na vrsti je bil 153… you do the math… čakali sva skoraj uro in pol, pri čemer je bilo delujočih pet okenc! Nekako se pol ure v podobni situaciji v Sloveniji ne zdi več tako veliko :P

Slap me in the face and call me stupid!

Da bi preizkusili kitajski transport sva hoteli pot nekaj kilometrov do Traffic Hotela narediti z rikšo (modernejše so s kolesi, ne več peš). Zadeva naj bi stala pol manj kot taxi (ta je bil približno 10 RMB). Ženska in kasneje moški sta zahtevala 50 RMB!!! Just how stupid do we look? Ne hvala, greva na bus za 1 RMB po osebi. Tukaj naj omenim, da je mesečna plača visoko izobraženega okrog 2000 RMB, 4000 RMB je že pravo bogastvo. Običajni delavci pa svoje družine uspejo nahranit s približno 400 RMB mesečno. Malenkost absurdno je torej, da bi za 15-minutno vožnjo plačali tedensko plačo.

Uspeli sva skočiti še v Culture park in si ogledati par taoističnih tempeljčkov (zdaj se mi zdijo že vsi bolj ali manj podobni).

tempelj

 Zmajčki

Sledila je hitra osvežitev v hotelu pred ogledom Sečuanske opere. Naš vodič je bil Mike, ki sva ga izsledili s pomočjo Lonely Planeta, nad čemer je bil sam silno presenečen. Predstava je bila sestavljena iz delčkov, ki so skupaj spominjali bolj na neke vrste Variete, kot opero. Najbolj zanimivi so bili ples s peresi (menda tradicionalni ples nevemkatere manjšine), igra senc in seveda slavna menjava mask. Če bi bil Mike po telefonu bolj natančen, bi šli na popoldanski termin, ko je bila na sporedu cela t.i. opera. Pa drugič, ko gremo skozi Sečuan… čez kakih 30 let :P

YouTube slika preogleda

http://www.youtube.com/watch?v=aw4juYDHyUA

YouTube slika preogleda

http://www.youtube.com/watch?v=7JCcesOMKAw (igra senc)

Pri naslednjih dveh pozorno opazujte maske – najlažje se ločijo preprosto po barvah. Vsaka figura jih na drugačen načih zamenja sedem.

YouTube slika preogleda

http://www.youtube.com/watch?v=6IdIMzYKloo

YouTube slika preogleda

http://www.youtube.com/watch?v=3jmsgCoem50

V hotelu sem ravno poslala sms, kako lepo (čeprav malo oblačno in smogasto) vreme imamo. Čudni zvoki so me zvabili k oknu… bilo je grmenje oz. začetek bliskanja in treskanja, kot da bo konec sveta?!? Ravno, ko pišem, blokom v okolici zmanjkuje elektrike, strele so praktično pred oknom… res ni zavidljiv občutek, biti sredi take nevihte v najvišjem nadstropju!

Aha, čas še za večerjo malo pred polnočjo… kaj drugega kot mango :) … mislim, da bom začela častiti Budo, ker naš bogec že ne bore biti tako dober, sicer bi to dobroto nasadil tudi v Evropi! ;)

 • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  Avgust 2007
  P T S Č P S N
  « Jul   Sep »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Kategorije

 • Arhiv