Pred odhodom sem slisala zgodbice, da so belci v azijskih drzavah precejsnja zanimivost – predvsem zenske so menda delezne precej prosenj za skupno slikanje. Zdelo se mi je malo pretiravanja, potem pa sem ze prve dni opazila prikrite in manj prikrite poglede, ki so me spremljali na vsakem koraku. Kitajci imajo sploh grdo navado, da buljijo vate in tudi ce zijas nazaj, ne odmaknejo pogleda. No, scasoma se navadis… Skoraj bolj nadlezno je, da te slikajo npr. cez ramo in napol prikrito – vcasih imas res obcutek, da se je nate spravil kak paparazzi. Na svojih turisticnih tockah zaracunavajo prav za vsako banalnost posebaj – slike so itak razred zase… zato sem bila ze na tem, da si okrog vratu obesim kartoncek: Giant european girl… PICTURE 20 RMB!

V drugem tednu potovanja pa me je presenetila prosnja mame, ce bi se hotela slikati z njeno hcerko in prijateljico… Kaj odgovoriti… ja ok, ce ze tako lepo vprasate. Se nekajkrat kasneje je bila podobna situacija in moram priznati… ni problem v slikanju, lepo pa je, da te vprasajo in ne slikajo kot zival, ki je pobegnila iz egzoticnega zivalskega vrta!

Vceraj smo se pred poletom iz Beijinga sprehodili skozi Poletno palaco. Pristopile so tri osnovnosolske puncke in v zelo dobri anglescini (sicer anglesko razume izredno majhen % prebivastva) previdno vprasale, ce bi se hotela slikati z njimi. Morda sem naredila napako, ker se je naenkrat pojavilo se 20 sosolk, ki so vse hotele sliko! Bilo je kar malo smesno in zelo zabavno. Ena izmed najmlajsih me je veselo prijela za roko in pozirala. Nekatere so mi dale roko in prijazno rekle “Nice to meet you. Thank you. Good bye.” Tudi nekaj sopotnikov je bilo deleznih stiska roke, najvisji fant pa je bil zanimiv za starejse solarke ;)

Res sem se vcasih sprasevala, ali sem na Kitajskem turistka ali potujoca turistica atrakcija :P

 • Share/Bookmark

Komentarji4 komentarjev

 1. Bosley, dne 16.07.2007 16:38

  ojla!

  potem ti pa res tezijo, men bi blo zlo neprijetno, saj me poznas

  no lepo se mej in varen prihod nazaj domov

 2. W84ME, dne 16.07.2007 20:26

  Joj, sam ne se preveč navaditi na vso to pozornost… hihi… v Lj te nihče ne bo prosil za sliko, še huje nadrli te bodo, če se boš pomotoma znašel na fotograiji (čeprav samo kot ozadje). ;)

  Da pa ne bo tranzicija tako huda, pa te lahko počakamo na letališču vsak s svojim fotoaparatom… :p

 3. Chiara, dne 17.07.2007 05:56

  Jooooj ne, dovolj fotoaparatov… naredili sva ze najmanj 1500 slik in imava prostora se za 200! Tukaj bom mogoce se enega kupila, ampak za slikanje drugih – moram odobrit dopust za tiste misice, ki kotrolirajo prisiljen nasmeh, ker me ze krci grabijo :P

  Raje prinesite sladoled :lol:

 4. tomo, dne 19.07.2007 09:09

  Tudi meni je to na potovanjih zelo nadležno, vendar strmenje in tovrstne prošnje se tam ne smatrajo kot nevljudnost. Ni grda navada, to je samo v očeh pripadnika drugih kultur, kjer se to smatra za nevljudno, npr. pri nas.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

 • Koledar

  Julij 2007
  P T S Č P S N
  « Jun   Avg »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Kategorije

 • Arhiv